1. Belacan - 100g
2. Gula Molases/ Gula merah - 100g
3. Air tanpa klorin (Air hujan, air perigi, air tapisan)- 500ml
*Kuantiti ini jika cili ditanam banyak
CARA BUAT
1. Rendam belacan dalam gelas berisi air 500ml. kacau sehingga lumat
2. Masukkan gula merah/molases. kacau sehingga sebati
2. Gula Molases/ Gula merah - 100g
3. Air tanpa klorin (Air hujan, air perigi, air tapisan)- 500ml
*Kuantiti ini jika cili ditanam banyak
CARA BUAT
1. Rendam belacan dalam gelas berisi air 500ml. kacau sehingga lumat
2. Masukkan gula merah/molases. kacau sehingga sebati
3. Tutup dengan kain kasa bekas tersebut
4. Peram selama sebulan
5. Selepas diperam kacau dan tapis. ambil pati penggalak tersebut
CARA PENGGUNAAN
1. campurkan 10ml pati penggalak +2L air biasa
2. Sembur daun, batang, dan tanahwaktu pagi sekitar 7am-10am
3. Selain pokok cili, penggalak tanaman ini boleh disembur pada tanaman sayuran lain.
5. Selepas diperam kacau dan tapis. ambil pati penggalak tersebut
CARA PENGGUNAAN
1. campurkan 10ml pati penggalak +2L air biasa
2. Sembur daun, batang, dan tanahwaktu pagi sekitar 7am-10am
3. Selain pokok cili, penggalak tanaman ini boleh disembur pada tanaman sayuran lain.
Ilmu perlu dikongsikan dan dimanfaatkan
No comments:
Post a Comment